Blog – Money for nothin’ and the cats for free

Degenen die in de jaren ‘80 al op deze aardkloot rondliepen komt deze tekst waarschijnlijk vaag bekend voor. Kan kloppen. The Dire Straits hadden verschillende hits destijds en in één daarvan zongen ze over hun werk als popster. Over hoe mensen daar over dachten: “…You play the guitar on the MTV… That ain’t workin’ that’s the way you do it, Money for nothin’ and chicks for free.” Met andere woorden; succesvol artiest zijn is makkelijk geld verdienen en de lekkere wijven krijg je er gratis bij. De waarheid zal toch wel ietsje anders zijn.

Trimmers lopen soms nog wel eens tegen hetzelfde vooroordeel aan. Mak baantje toch? Een beetje aan hondjes en katjes tutten en vervolgens lekker afrekenen. Want ja, een mensenkapper is tenslotte veel goedkoper…

Dat een hond zo nu en dan getrimd wordt is wel algemeen geaccepteerd. En niet alleen vanwege de rasgebonden kapsels, ook vanwege vachtproblemen.

Katten trimmen is echter relatief nieuw. Daar kijken mensen nog steeds van op. Sommigen leggen gelijk de link met serieuze vacht-ellende zoals vilt en klitten. Die snappen dat het in het belang van het dier is en vinden het meteen geweldig. De meerderheid vindt het in eerste instantie vooral grappig, of onzin. Tot je uitlegt welke pijnlijke toestanden je als kattentrimmer tegen komt. Of ze hebben zelf een kat met klitten en knippen bij het ‘effe wegknippen’ van zo’n viltige klit per ongeluk in de kat zijn huidje. Nou, dan zit de schrik er wel in en Googelt men met bibberende vingers meteen de dichtstbijzijnde kattentrimster. En dan is het te hopen dat ze jou als trimmer meteen over hun knipongelukje vertellen en dat je niet tijdens het voorzichtig wegscheren van een klit opeens in een bloederige massa terecht komt. De schrik slaat je dan om het hart. “O shit, ingeschoren!” denk je dan, ten onrechte. Tot je oude wondrandjes ziet en/of oud bruin, etterig bloed.

Want dat in de huid scheren kan namelijk gebeuren. Je werkt met scherpe materialen op een flinterdun huidje, van een dier dat niet altijd even goed meewerkt. Dat vergt oplettendheid en regelmatig echt opperste concentratie. En dan kun je je voor dit verhoogd-inscheer-risico-werk aangeschafte mini-tondeuse wel zoenen als je zonder huidschade weer eens een plak vilt van een iel senior-katje of klein friemel-Persje hebt kunnen halen. Of van een kat die door de pijn van de klitten zo achterdochtig is dat het heel wat geduld en goede reflexen vergt om hem of haar van de klitten te verlossen.

Gelukkig is het echt niet altijd zo super-intensief. Maar vaak wel. Veel kattentrimmers doen dit werk dan ook niet fulltime, maar hebben er nog ander werk naast. Vooral rond de grote steden is er klandizie genoeg om het fulltime te doen, maar als je er een gewoon wit kostwinnersinkomen uit moet halen (waar dus nog 21% BTW en loonbelasting af gaat) moet je behoorlijk wat katten per dag trimmen en dat op veel, bijna alle, dagen van de week.

Maar je wilt als kattenliefhebber helemaal niet aan de lopende band zo snel en zo veel mogelijk katten ‘afwerken’ om aan je centen te komen. Elke kat heeft immers recht op een rustige behandeling door een toegewijd trimster (m/v), die genoeg tijd heeft ingepland om de kat in het bij die kat passende tempo te behandelen. Je moet je beschikbare energie dus kunnen spreiden over het aantal klanten van die dag. En nu heeft de ene persoon meer energie dan de andere, maar zelf vind ik drie ‘moeilijke’ katten op een dag wel genoeg. Een vierde kan ook wel, maar dan sta ik meer op adrenaline te werken dan met de rust waar ik het eigenlijk mee wil doen. En dat wil ik niet. Dus dan maar nog ander werk er naast, voor een beetje extra financiële zekerheid.

Je kunt natuurlijk ook je prijzen flink omhoog gooien, maar dan zul je weinig klanten hebben. Daarnaast wil je de financiële drempel niet te hoog maken. Want wie is de dupe als mensen een trimafspraak te duur vinden…?

Toch zullen weinig klanten zich realiseren dat het tarief dat ze betalen eigenlijk best laag is. Een trimtarief van rond de 45-50 euro lijkt misschien hoog maar

  • Voor elke kat wordt meestal minimaal een uur trimtijd ingepland zodat elke kat op het voor die kat passende tempo getrimd kan worden, met om dat uur heen nog reistijd bij aan huis trimmen of schoonmaaktijd bij salon-afspraken.
  • Een trimmer is drie kwartier tot een uur heel geconcentreerd bezig met scherpe materialen op een flinterdun huidje op een niet-gesedeerd dier. Dus het is niet alleen opletten wat je zelf doet maar ook anticiperen op eventuele acties van de kat. De tandarts rekent echt andere tarieven voor een ietwat vergelijkbare situatie.
  • Je hebt te maken met een dier dat niet altijd even goed meewerkt, en waar je op dat moment als trimmer ook nog begrip voor moet kunnen opbrengen en in kunnen schatten wat in het belang van het dier qua behandeling nog wel en niet mogelijk is. Dus niet alleen fysieke concentratie, maar ook mentale.
  • Je kunt gebeten of gekrabd worden, met alle kans op infecties van dien. Risico van het vak… maar toch.
  • Verder moet je niet moeilijk doen over kattenpiesongelukjes tijdens je werk, ondergepoepte reismandjes en dito kat (op de heenweg naar jouw schone trimsalon) of een beetje anaalkliersmurrie op je tondeuse en je handen (of in je haar, en dan nog door moeten naar een volgende klant..)
  • Je hebt een signaalfunctie wat betreft de gezondheid van de kat en kunt de eigenaar attenderen op afwijkende zaken en doorsturen naar de dierenarts of gedragsdeskundige, en meer dan eens zal achteraf blijken dat je daarmee een reddende engel bent geweest.
  • De eigenaar krijgt gratis advies over hetgeen men zelf kan doen om de vacht in goede/betere conditie te houden.
  • Nadat de kat getrimd is moet er materiaal gereinigd en ontsmet worden, en een UV-behandeling tegen schimmels, en soms vooraf ook nog een anti-vlooien behandeling.
  • Je materiaal is duur, moet goed onderhouden en regelmatig vervangen worden.
  • En dan is er nog de administratie. Kost ook tijd! Niet alleen de financiële administratie, ook de klantenkaart of het logboekje van de kat wordt bijgewerkt, zodat je je bij de volgende afspraak meteen kunt instellen op de situatie van die individuele kat.

Al met al ben je aan een trimafspraak voor één kat dus veel meer tijd kwijt dan dat ene halve tot hele uurtje dat de kat op tafel staat. En dan moet er gewoon ook nog 21% btw afdragen worden + inkomstenbelasting. Voor veel ZZP’ers blijft er dan nog maar weinig over voor afdracht van premies voor pensioenopbouw en Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Iets wat eigenlijk wel zo verstandig zou zijn als je fulltime ZZP’er bent of wilt worden. Dus trimmers die fulltime willen trimmen, of die hun loondienst-uren willen minderen, hebben wel het e.e.a. om over na te denken… Je droom najagen is mooi, maar ondertussen gaat het leven financieel gezien gewoon door.

Kattentrimmen is een prachtig, maar intensief, verantwoordelijk en enigszins risicovol vak. Dat de beloning een mager uurloon is nemen de meeste trimmers voor lief. Belangrijker vinden ze dat ze het verschil kunnen maken en dat ze kunnen zorgen voor een weer pijnvrije kat. De meeste kattentrimmers willen daarom betaalbaar blijven, maar zien ook in dat ze zich moeten realiseren dat ook werk dat je met liefde doet gewoon ‘werk’ is en dat het brood dat je van je triminkomsten bij de bakker koopt niet goedkoper is dan het brood dat je uit je loondienst-salaris betaalt.

Conclusie: katten trimmen is zeker geen “Money for nothin’ “, eerder het tegendeel. Maar “the cats for free” … ja, dat is helemaal waar. Geen vak waarin je zoveel leuke, mooie, lieve, oude, jonge, grote, kleine, ondeugende, knappe, karaktervolle en prachtige katten tegen komt. Dat dan weer wel!

© Saskia Heijboer – Kattentrimsalon Cat Pretty – 28 januari 2018 / terug naar Blog-overzicht

error: Content is protected !!