Onderstaande update van FIP Warriors ® Nederland – België mag ik met hun toestemming op mijn website plaatsen. Het geeft de stand van zaken anno mei 2024 weer, zowel wat betreft de bevindingen vanuit de reguliere diergeneeskunde als de visie van de ‘velddeskundigen’ van FIP Warriors die wereldwijd (bij gebrek aan reguliere behandeling) sedert 2018 via hun netwerk katten behandelen en genezen. Het betreft een verslag van het bezoek van het ‘beheer’ van de facebook-groep FIP Warriors aan een FIP-middag van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. De auteur is één van de vrijwilligers van FIP Warriors.
Op 24/5/2024 was een delegatie van FIP Warriors ® Nederland – België aanwezig op de FIP middag van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Er kwamen 3 sprekers aan bod. Prof. Hans Nauwynck, PhD student Luna Vanden Buijs en dierenarts Marieke Knies. Hieronder een samenvatting van wat daar is gezegd met een aantal opmerkingen van FIP Warriors.
Prof. Hans Nauwynck doet al 25 jaar onderzoek naar FIP in zijn labo aan de UGent. Ze hebben door onderzoek nu heel duidelijk kunnen vastleggen wat de pathogenese is van FIP. Hieronder een overzicht van zijn conclusies:
* We weten allemaal dat FIP muteert uit FECV en hoewel FIP niet besmettelijk is, FECV is dat wel. En het is vooral daarop dat ze willen inzetten. [red.: FECV staat voor het Feline Corona virus – niet gerelateerd aan het covid19-virus]
* FECV heeft twee serotypes, waarvan bijna enkel type I (60%) in onze regio te vinden is. De replicatie van FECV gebeurd in de darmen, die van FIP in de monocyten en marcofagen.
* Wat de effectieve mutatie van FECV naar FIP veroorzaakt weet men nog steeds niet, uiteraard is verminderde immuniteit en stress zeker een bijdragende factor.
* Wanneer de mutatie plaats vindt kan een heel sterke T-cel respons (cytotoxische T) heel zelden de geïnfecteerde cellen elimineren voor die virus beginnen te vormen, dit is uiterst zeldzaam. Als dit wel gebeurt dan ontstaat er dus geen FIP.
* Meestal vindt de mutatie plaats, raken de cellen geïnfecteerd en beginnen ze virus te verspreiden. FIP wordt als dusdanig niet herkend door het immuunsysteem, immuno evasie en heeft vrij spel.
* De schakel is dus ervoor te zorgen dat de cytoxische T het virus kan uitschakelen.
* Het doel van Prof Nauwynck is om een RNA-vaccin te ontwikkelen dat FECV tegengaat zodat het aan de basis wordt aangepakt.
* De ontwikkeling staat nog in zijn kinderschoenen, maar men is ambitieus en wil binnen 2-3 jaar starten. Het vaccin zou elk jaar tot 3 x moeten gegeven worden. Wie meer vragen heeft: hans.nauwynck@ugent.be
Verder heeft Prof. Nauwynck heel duidelijk gezegd ook in België werk te willen maken van legalisatie van GS [red.: GS-441524, de FIP-medicatie] al of niet ook in de vorm van een onderzoek. [red. in Nederland loopt al een onderzoekstrial waarin katten met legale GS behandeld worden via de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht].
PhD-student Luna Vanden Buijs deed onderzoek naar de epidemiologie van FECV in Vlaamse cattery’s, asielen en opvanggezinnen dit gesponsord door Dierenwelzijn Vlaanderen. Daaruit konden volgende conclusies getrokken worden:
* FECV is weelderig verspreid is, overal en bij enorm veel katten.
* Dit is ook wat wij [red.: FIP Warriors] altijd zeggen, heel veel katten komen ermee in aanraking.
* Er wordt onderscheid gemaakt tussen FECV persisterende uitscheiders, FECV positieve katten en FECV negatieve katten.
* Men ziet dat de persisterende uitscheiders maanden tot zelfs jaren FECV kunnen uitscheiden.
* Bij de cattery’s waren 94% van de onderzochte plaatsen besmet en van de onderzochte katten 81%. De prevalentie is duidelijk lager bij kleine cattery’s. Als men groepen maakt in huis volgens de FECV-status daalt de prevalentie zelfs spectaculair tot 50%.
* In asielen bleek 80 % van de onderzochte plaatsen besmet en 47% van de onderzochte katten. Ook hier de conclusie dat kleine asielen en opsplitsen volgens FECV-status de prevalentie doet dalen.
* Bij de onderzochte opvanggezinnen waren 41% van de onderzochte plaatsen besmet met een prevalentie van 34% bij de onderzochte katten. Ook hier dezelfde conclusie.
De grootste aanbevelingen hieruit:
* Katten testen op FECV status;
* Katten indelen in groepen volgens FECV-status;
* Katten rechtstreeks naar opvanggezin ipv eerste asiel en dan opvanggezin. Ook niet eerst opvanggezin en dan asiel. Beiden doen de prevalentie stijgen;
* Kleine groepen maken;
* Goede hygiëne! En gebruik maken van betoniet kattenbakvulling.
Er wordt gewerkt met een draaiboek en lastenboek om FECV-luw asiel te zijn en FECV-vrije cattery. Wie wil meedoen kan mailen naar luna.vandenbuijs@ugent.be
Het laatste deel werd voorgedragen door Marieke Knies die de studie in Nederland leidt [red.: de onderzoekstrial waarin katten met FIP behandeld worden met legale GS]. Hieronder een overzicht van wat ze vertelde.
* Het studieopzet was 50 katten, ondertussen al iets meer dan 300 in de studie.
* Overlevingskans ligt tussen de 80-85%.
* Intake bestaat uit lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, echo abdomen, cytologie en een PCR fcov.
* Behandeling is oraal met GS capsules van 10-20-40 mg (eerst) nu met GS siroop 50 mg/ml of bij kritieke gevallen met IV remdesivir.
* Ze zijn resoluut tegen subcutane injecties omwille van een aantal studies waarin er beschrijving is van pijn bij injectie en huidreacties.
* Dosages liggen op 10 mg/kg voor droog en nat, 15 mg/kg voor oculair en 2x 10 mg/kg voor neurofip.
* Hun diagnostische predictoren voor slechte outcome zijn neurofip, hypoglycemie bij start, hoog bilirubine,…
* Frequentie van monitoring en bloedonderzoek is week 2-6-12 en week 4 van de observatie.
* Ze onderzochten alternatieven zoals molnupiravir, mefloquine, ribavirine en GC376, allen werden als niet veilig of niet effectief bevonden.
* Gezien hun studie nog maar een klein jaar bezig is hebben ze nog geen duidelijkheid rond relapse cijfers, wel zien ze dat lage dosissen tot 30 % relapse kan geven en dat die vaker voorkomt in de eerste 60 dagen na het stoppen van de behandeling.
Enkele nuances hierop door FIP Warriors:
* Van FECV bestaan er meer dan 2 serotypes, in onze regio komen wel enkel type I en II voor. Een voorbeeld is de variant in Cyprus Fcov23 is een hybride vorm tussen hond en kat, deze muteert veel sneller en geeft veel meer neurologische problemen. Mede daarom raden wij het importeren van katten uit het buitenland en al helemaal uit Cyprus ten stelligste af.
* De overlevingskansen binnen de studie zijn naar onze mening redelijk laag. Binnen FIP Warriors hebben we een algemene overlevingskans van 95% en een relapse rate van 2-2,5%.
Recente publicatie binnen FIP Warriors research en data door FIP-Oasis geven de volgende overlevingskansen binnen de subgroepen:
* Droge FIP: 93,75%
* Natte FIP: 97,46%
* Pleurale FIP: 94,11%
* Oculaire FIP: 93,54%
* Neurologische FIP: 87,67%
* De grootste reden naar onze mening voor deze betere overlevingskansen zijn doorgedreven protocollen die (in tegenstelling tot wat beweerd wordt) wel degelijk met behulp van een internationale groep van dierenartsen zijn opgesteld.
* De dosering binnen de trial is laag. Bij IV-toediening (red.: infuus) van Remdesivir of subcutane injecties met GS is de opname van de medicatie 100%, bij het gebruik van pillen/capsules/orale suspensie is dit max 50% (conform studies van Dr Pedersen, de grondlegger van de FIP-behandeling). Dit wil zeggen dat je de dosissen als de helft mag rekenen van wat er gegeven wordt.
Dat zijn heel lage dosissen en zijn volgens FIP Warriors mede verantwoordelijk voor minder outcome [red.: percentage genezing].
* De effectieve actieve opgenomen dosissen zijn dan de volgende: droog en nat 5 mg/kg, oculair 7,5 mg/kg en neuro 2 x 5 mg/kg
* Dit staat heel ver van de dosissen die wij bij FIP Warriors adviseren nl. droog en nat 8 mg/kg, pleuraal/oculair 10 mg/kg en neuro 12 mg/kg en bij erg zieke katten mogelijk tijdelijk switchen naar 12-uurs protocol. [red.: elke 12 uur medicatie ipv standaard elke 24 uur]
* Dit is meteen ook de reden waarom wij altijd adviseren om eerst te prikken. Katten zijn vaak te ziek in het begin om goed de medicatie op te nemen. Dat wil NIET zeggen dat we mensen verbieden met pillen te werken zoals beweerd wordt.
* Neurofip en hypoglycemie hoeft geen diagnostische predictor te zijn voor een slechte outcome. Bij adequaat en snel handelen, dwz snel starten met GS, vaak in 12-uur protocol en ondersteuning van de eigen dierenarts onder de vorm van infuus met glucose, warmtelamp en sondevoeding zijn zelfs kritieke katten te redden. De statement dat er bij de trial nog geen enkele kat het heeft overleefd als die met hypoglycemie binnenkwam is jammer. Want wij zien het wekelijks en 9/10 komen die katjes er net wel door.
* We blijven dus op een aantal zaken van mening verschillen. En dat zal waarschijnlijk wel zo blijven. Al meermaals hebben we aangeboden onze 5 jaar lange expertise omtrent de ondersteuning bij FIP-behandeling te delen maar dit werd tot op heden steeds geweigerd. We hopen van harte dat men aan de UGent wel een beroep wil doen op onze kennis en expertise. FIP is een vreselijke ziekte, treft teveel katten en iedereen wil uiteindelijk enkel maar katten helpen. Ik denk dat dat nog steeds de nummer 1 reden is waarom mijn collega’s en ikzelf dit (niet zonder gevaar) doen.
Tekst: FIP Warriors ® Nederland – België