Tips voor vóór & ná het trimmen

Klik voor Algemene tips hier.  Hieronder vindt u tips specifiek voor voor en na het trimmen.

VOOR het trimmen

Bij afspraak aan huis én in de trimsalon:

Geef de kat GEEN kalmerend pilletje. De werking hiervan is beperkt en het versterkt vaak juist de stress omdat de kat versuft is en zijn gevoelens niet kan uiten. Ik werk het liefst met een niet-gesedeerde kat. Gedrag en lichaamstaal zijn dan het meest duidelijk en signalen van stress, angst en/of agressie het best herkenbaar. Op die manier kan daar tijdig op worden ingespeeld (o.a. door het inlassen van pauzes). Liever een iets fellere kat dan onbewust te veel vragen van een kat die zich door een kalmeringsmiddel niet kan uiten. In extreme gevallen kan een trimbehandeling in meerdere sessies gedaan worden, of is het zelfs beter en diervriendelijker de kat onder narcose te trimmen bij de dierenarts.

Voor hun eigen veiligheid dienen jonge kinderen uit de buurt van de trimtafel en trimgereedschappen te blijven. Trimgereedschappen zijn scherp, puntig en sommigen zijn elektrisch. En zelfs de liefste kat kan door stress, angst en/of boosheid onverwacht fel krabben of bijten! De trimster zal bij de minste tekenen van agressie beschermende maatregelen nemen (o.a. de kat een kraag om doen), maar sommige katten waarschuwen niet. In de regel is de trimster degene die het meeste risico loopt maar een kat met ‘een waas voor de ogen’ kan per ongeluk de verkeerde persoon krabben of bijten. Voorkomen is beter dan genezen! Dus zorg dat kinderen op veilige afstand zijn en onder voldoende toezicht staan. Dit is niet de verantwoordelijkheid van de trimster.

Wellicht ten overvloede, maar: trek niet uw beste kleding aan, houd rekening met ronddwarrelend kattenhaar…

Als u met uw kat naar de trimsalon komt:

Check uw kat vooraf op de aanwezigheid van vlooien. Ga indien nodig a.u.b. eerst even langs uw dierenarts voor een goed anti-vlooienmiddel.

Denk a.u.b. aan een voldoende grote en goed afsluitbare transportmand.

Zorg bij koud weer voor warm transport naar huis terug; bijv. een extra fleece dekentje in het mandje.

Bij warm weer kunt u (als u geen airco heeft in de auto) een koelelement (of bevroren plastic flesje met water) in een handdoek gewikkeld in de transportmand leggen.

Als u een dekentje waar de kat thuis al op gelegen heeft in de transportmand doet neemt de kat op weg naar huis weer een beetje zijn eigen geur aan (maar doe dit niet als de kat vlooien heeft gehad). Als de kat wat bang is kan hij ook op dit dekentje zitten tijdens het trimmen.

Als de kat thuis getrimd wordt:

Zorg dat de kat tijdig binnen is en geen toegang heeft tot moeilijk bereikbare verstop-plekken. Zorg wel dat de kattenbak bereikbaar blijft.

De kat mag gewoon eten en drinken voor het trimmen.

Met stofzuigen kunt u misschien beter even wachten tot na het trimmen … (i.v.m. los kattenhaar na afloop).

Zorg voor een rustige situatie tijdens het trimmen (dus plan de trimafspraak niet tegelijk met bijv. een kinderfeestje, lawaaiige werkzaamheden of iets anders dat de kat extra stress bezorgt en u en mij teveel afleiding).

NA het trimmen:

P1090086
Toby is wegens klitten geschoren. Pipo wil dat even van dichtbij bekijken en had gelukkig geen problemen met Toby’s nieuwe look.
P1080105
Balou en Pepper worden na het scheren uitgebreid besnuffeld door de poes des huizes…

Als u nog andere huisdieren heeft, houd de getrimde kat na de trimbeurt dan even apart van de andere dieren. De getrimde kat ruikt anders en ziet er, zeker als hij geschoren is, ook anders uit. Het kan zijn dat de andere dieren, vooral katten, de getrimde kat niet herkennen en hem als een indringer beschouwen. Door de kat na thuiskomst in een aparte kamer te houden kan hij weer z’n eigen geur aannemen (door zich te wassen). Daarna kunt u kijken hoe de andere dieren op de kat reageren. Mocht dat niet probleemloos gaan; het weer aannemen van een vertrouwde geur kunt u versnellen door een handdoek een paar keer afwisselend over de getrimde kat en de andere dieren te wrijven. Wrijf bij katten vooral ook langs de wangen, daar zitten geurklieren. Soms duurt het even voor dat iedereen weer overgaat tot de orde van de dag. Blijven de relaties langer dan een dag verstoord, wat soms voorkomt, dan kan een Feliway friends-verdamper helpen.

Als een kat geschoren is, check dan in de dagen daarna de huid van een de kat op kapotte plekjes. Katten gaan zich vaak uitbundig wassen na het scheren om hun eigen geur weer aan te brengen én omdat ze vaak eindelijk weer bij een stukje huid kunnen wat ze wekenlang niet goed bij hebben kunnen houden. Soms slaan katten door in hun wasgedrag en likken ze de huid stuk. Dit ziet eruit als een open blaar, waardoor mensen soms denken dat het een brandwond is door het scheren. Dit is echter niet het geval; de scheerkoppen worden (door professionele trimmers) tijdens het scheren veelvuldig gewisseld waardoor ze niet te warm worden. Brandwonden door scheren worden bovendien meteen tijdens het scheren zichtbaar (heb ik nog nooit meegemaakt gelukkig) en niet pas na uren of dagen. Mocht een kat na het scheren zijn huid stuk likken dan kan deze het beste een paar dagen een pet-shirt aan (T-shirtje voor dieren; te verkrijgen bij de dierenarts of online bij dierapothekers). En laat het mij s.v.p. even weten zodat bij een volgende scheerbeurt de vacht zo mogelijk minder kort kan worden geschoren. Dat kan overigens alleen als er nog geen vilt is (dus tijdig nieuwe afspraak plannen…).

Een getrimde kat is tijdelijk gevoeliger voor kou én zonlicht! Dit geldt zeker voor de geschoren kat, maar ook voor de ontwolde kat. Deze katten moeten, als ze naar buiten mogen, ook weer naar binnen kunnen zodra ze dat willen. Niet alleen bij slecht weer, ook bij felle zon. Dieren kunnen in de zon ook verbranden op kale lichaamsdelen! Vooral als daar normaal gesproken wit haar groeit, op die plekken zit er geen pigment in de huid.

Een tip van een klant die ik hier graag wil noemen: leg een warme kruik (gewikkeld in een handdoek of dekentje) op de favoriete slaapplek van een geschoren kat. Ook liggen geschoren katten vaak graag onder een deken(tje). Fleece is licht en toch lekker warm.

Geschoren katten zien er, eerlijk is eerlijk, tijdelijk even niet uit. En het klinkt misschien overdreven, maar: lach een geschoren kat niet uit. Een kat die geschoren wordt krijgt heel wat te verwerken. De scheerbeurt op zich is al een spannende gebeurtenis, hoe zorgvuldig het ook gebeurt. Daarna moet de kat even wennen aan z’n nieuwe velletje. Het is belangrijk dat zijn verdere leventje zo normaal mogelijk verloopt. Katten merken het echt als ze opeens afstandelijk of naar behandeld worden. Ze kunnen teruggetrokken gedrag gaan vertonen, stoppen met eten en zelfs depressief worden. Een geschoren kat kan gewoon geaaid en opgepakt worden, dat doet de kat geen pijn. Integendeel zelfs; de klitten zorgden voor pijn en die zijn nu weg! Bovendien heeft een geschoren kat een heerlijk warm en zacht velletje. Dus als de kat het prima vindt: juist lekker knuffelen!

error: Content is protected !!