Trimmen zonder narcose

lizzy2
Lizzy bezoekt de trimsalon (foto: M. Fakkeldij)

De moeite van het proberen waard
Veel ‘scheerkatten’ worden nog altijd bij de dierenarts verlost van hun klitten. Dit gebeurt nagenoeg altijd onder algehele narcose. Een goed werkende en veel gebruikte methode, maar het is zonde een kat onder narcose te brengen als dat niet echt nodig is. Veel katten laten zich ook zonder narcose goed trimmen. Het is dus de moeite waard dit eerst te proberen. Bovendien wordt door regelmatig trimmen klitvorming voorkomen en is scheren niet meer nodig.

Ik zal altijd proberen de kat zonder narcose te trimmen, ook als het een ‘lastige’ kat betreft. Vaak lukt het door inlassen van korte rust- of kroelpauzes de stress en/of boosheid van de kat binnen de perken te houden.

Ik werk liever niet met kalmerende pilletjes van de dierenarts. De werking hiervan is namelijk beperkt en het versterkt vaak juist de stress bij de kat, alleen kan de kat het niet uiten! Bij een niet-gesedeerde kat zijn gedrag en lichaamstaal het meest duidelijk, en signalen van stress, angst en/of agressie het best herkenbaar. Op die manier kan daar tijdig op worden ingespeeld, o.a. door het inlassen van pauzes. Liever een iets fellere kat dan onbewust te veel vragen van een kat die zich door een kalmeringsmiddel niet kan uiten. In extreme gevallen kan een trimbehandeling in meerdere sessies gedaan worden, of is het zelfs beter de kat onder narcose te trimmen bij de dierenarts. Bij katten die er niet tegen kunnen om gekamd of aangeraakt te worden kan een ‘borsteltraining’ door de eigenaar worden overwogen. Mijn streven is om alleen in uiterste gevallen een kat door te verwijzen naar de dierenarts voor een scheerbeurt onder algehele narcose.

Ook bij “lastige” katten lukt het meestal wel ze zonder narcose te trimmen. Wel worden dan de nodige voorzorgsmaatregelen genomen, bijvoorbeeld het een plastic kraagje (het ‘lampenkapje’) ter voorkoming van bijtwonden en mede om te voorkomen dat de kat in het scherpe trimmateriaal hapt.

Het zónder narcose scheren kent een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van het scheren mét narcose. De meeste dierenartsen zullen dit beamen.

De voordelen van trimmen zonder narcose zijn o.a.:
► Er komen geen narcose-stoffen in het lichaam van de kat.
► Geen daling van de lichaamstemperatuur als gevolg van de narcose.
► De kat hoeft niet nuchter te zijn voor de behandeling.
► Er is minder kans op verwonding van de huid tijdens het scheren omdat de kat niet verslapt is door de narcose en hij tijdens het scheren zijn huid wat aanspant.
► De kat is na de behandeling niet versuft, kan meteen mee naar huis en mag ook meteen weer eten en drinken.
► Voor oudere en niet geheel gezonde dieren is een narcose vaak te risicovol.

IMG_3451
Thor tijdens klitjes wegscheren (foto: S. Djordjevic-Rijmers)
error: Content is protected !!