De senior, de volslanke en de zieke kat

Kopie van P1050485

Behalve allerlei soorten raskatten die puur vanwege hun vachttype getrimd worden zijn er ook katten (lang- en kortharig) die om andere redenen bij de trimmer terecht kunnen.

De oudere kat en/of zieke kat, en ook de wat dikkere katten kunnen vaak wel wat hulp gebruiken bij de verzorging van hun vacht.

Bij Cat Pretty kunnen de senior, de volslanke en de zieke kat terecht voor een trimbeurt zonder narcose. Hierbij wordt rekening gehouden met de fysieke conditie van de kat.


De senior kat:

Oudere katten kunnen vaak zelf hun vacht niet meer goed bijhouden. De vacht is vaak vettig, oud haar blijft erin hangen. De vacht is niet meer los en luchtig, maar wordt vlokkig en er ontstaan klitten en viltplakken.

Vaak is er een medische achtergrond, zoals bijvoorbeeld artrose (90% van de katten ouder dan 12 jaar heeft hier last van!), problemen in de bek (kiespijn, tandvleesontsteking, e.d.), verminderde orgaanfuncties (schildklier, nieren). Deze katten zijn, naast een bezoek aan de dierenarts, gebaat bij een behandeling door een professioneel trimmer.

Ollie1
Bejaarde Ollie voor trimbehandeling
Ollie4
Ollie na trimbehandeling

De volslanke kat:

Deze katten zijn minder lenig en kunnen de moeilijke plekjes (vooral bovenop de rug, de flanken en het achterlijf) niet meer zo goed bereiken. Hier kunnen klitten ontstaan; zoals viltige plukjes verspreid over de vacht of een reeks klitten op de ruggengraat, een zg. ‘hanenkam’.

Spetter had een ‘hanenkam’ op z’n rug.
De hanenkam van Spetter.

De zieke kat:

Ziektes leiden vaak ook tot een slechte vachtconditie, al was het maar omdat de kat zich te ziek voelt voor uitgebreide wasbeurten. Gelukkig is dit vaak maar tijdelijk en herstelt de vacht weer snel als de kat weer beter is, eventueel met wat hulp van de eigenaar. Bij chronisch zieke katten kan het echter raadzaam zijn ze regelmatig te trimmen.

P1060523
Snoetje kan zichzelf niet meer goed wassen sinds hij per ongeluk van terrasreiniger heeft gelikt en daar een glad tongetje aan over heeft gehouden.
P1080742
Zijn vacht gaat klitten en stinken. Snoetje komt elke 6 a 8 weken naar de salon voor een scheer- en wasbeurt.

error: Content is protected !!